γεύσεις της Σύρου

Η κουζίνα της Σύρου σε απόλυτη συνέπεια με την ιστορία της, είναι ξεχωριστή και εμφανίζει επιρροές από όσους σταδιακά πέρασαν από το νησί. Φοίνικες, Βενετσιάνοι, Γάλλοι, Τούρκοι, Χιώτες και Μικρασιάτες όλοι άφησαν το στίγμα τους στο σημερινό μωσαϊκό γεύσεων του νησιού.

 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Σήμερα πέραν των παγκοσμίων φήμης λουκουμιών και χαλβαδόπιτας, που οι πρόσφυγες από τη Χίο και τη Μικρά Ασία έφεραν στη Σύρο, ιδιαίτερα ξεχωριστά προϊόντα του νησιού αποτελούν το τοπικό αλλαντικό Λούζα, το τυρί Σαν Μιχάλη, η κάπαρη όπως επίσης και το αρωματικό μέλι και τα άγρια βρώσιμα χόρτα. Τα τυροκομικά προϊόντα της Σύρου βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο με το επιτραπέζιο τυρί Σαν Μιχάλη της ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Σύρου να είναι πιστοποιημένο με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Ανάλογου επιπέδου τοπικά τυριά αποτελούν η γλυκιά αγελαδινή γραβιέρα, η κοπανιστή, η νωπή μυζήθρα και τα πετρωτά. Η Λούζα ή Λουίζα διαφέρει στη Σύρο σε σχέση με τις υπόλοιπες Κυκλάδες, καθώς εδώ χρησιμοποιείται κόντρα φιλέτο χοίρου μαριναρισμένο με κόκκινο κρασί, πιπέρι, γαρίφαλα, ζάχαρη και κανέλα.

 

ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μοναδικές τοπικές συνταγές όπως Μαραθοκεφτέδες, Καπαροσαλάτα, Λιαστές τομάτες, Κουρκούτι, Αετόπιτα, Παστελαρίες και Φρισούρες μπορείτε να δοκιμάσετε στα παραδοσιακά ταβερνάκια της Σύρου.

 

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ

Τα Συριανά κρασιά Φάμπρικα και Σαν Τα Μάραθα αποτελούν σημαντική οινοποιητική προσπάθεια του Οινοποιείου Σύρου. Οι ντόπιες ποικιλίες της Μονεμβασιάς με τη Λευκή Κούντουρα στην Φάμπρικα και το Ασύρτικο στο Σαν Τα Μάραθα συνθέτουν αρμονικά γαστρονομικά παντρέματα με την τοπική κουζίνα της Σύρου.

Click to listen highlighted text!